Bullterrier  Fajtamentés
A Fajtamentésről
 
Kapcsolat
 
Bully-Bolt
 
MBBTFE
 
Hasznos Információk
 
Programjaink
 
Látogatók
Indulás: 2009-02-22
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Bakszámlaszámunk

Köszönjük a támogatást:

 

 

Facebookon:

https://www.facebook.com/BullterrierFajtamentes/?fref=ts

 

Adószámunk: 18197086-1-42

 

Bankszámlaszámunk: 10101470-11559300-01001006

IBAN HU13 10101470-11559300-01001006

SWIFT: BUDA HU HB

 

Paypal: rendelesbullterriermentes@gmail.com vagy bullterriermentes@gmail.com

 
 
Chippezésről

A mikrochippről bővebben

  

Milyen gyakorlati haszna van a mikrochipnek?

Mi a mikrochip?

A mikrochip az állatok egyedi azonosítására szolgáló modern technikai eszköz - transzponder. Az egyedi azonosítás fontos a elveszett kutyák haza juttatásához, a  tulajdonjog igazolásához, a tenyésztéshez és bizonyos egészségügyi előírások is szükségessé teszik.  A tenyésztésben a német juhászkutyáknál jelenleg is tetoválást alkalmaznak egyedi megjelölésnél. A  mikrochip behelyezése minimális fájdalmat okoz a kutyának, nem több, mint egy  injekciós tű szúrása . A benne rejlő lehetőségek  viszont  minden egyes kutyatulajdonos számára hasznosak,  jóval többet nyújthat annál, hogy csak a   tenyésztéshez, utazáshoz előirt  egyedi azonosítónak tekintsük. Ugyancsak előnye a tetoválással szemben, hogy a kutya élete végéig tökéletes minőségben leolvasható. A mikorchip beültethető minden kutyába és tökéletes biztonságot ad a kutyának,  hiszen segítségével bármelyik állatorvos percek alatt a gazda nyomára juthat.  Minden eddig használt azonositónál korszerűbb és biztonságosabb. A nyakörvre szerelt biléta elveszhet, a tetoválás olvashatatlanná válhat, de a mikrochip az állat bőre alatt megőrzi az adatokat.

 A rizsszem nagyságú bőrbarát üvegkapszula egy pici antennát és egy chipet foglal magában, ami egy 15 számjegyből álló kódot tárol és  a beültetés helyén megtapad. Egy speciális leolvasó segítségével lehet lekérdezni a chipben tárolt számsort. A számsor leolvasása önmagában még nem sokat ér, ha nincs egy megfelelő adatbázis, ahonnan a kutya és a tulajdonos adatai lekérhetők.
 

Adatbázisok

Magyarországon a chipek bevezetésével egyidőben nem készült megfelelő rendelet, szabályozás a nyilvántartásra vonatkozóan. Ez a rendezetlenség  nagymértékben hátráltatta a mikrochip általános elterjedését, mert bár magáról a mikrochipről elég hiányosak még most is  az ismeretek, a sajtó jóvoltából hamar elterjedt, hogy a chip mit sem ér, hiszen nincs hozzárendelve megfelelő regisztrációs rendszer. 

Hazánkban két területen vált időközben  kötelezővé a chipek alkalmazása: az Európai Uniós előírásoknak megfelelően a tagországokba történő utazáshoz , illetve az FCI előírása alapján a legtöbb fajtánál a tenyésztéshez, egyedi megjelölésként.  A útlevél kiállításánál és a  kiskutyák egyedi megjelölésénél is  jelenleg mint választható lehetőség  szerepel még a jól olvasható tetoválás a chip mellett , de ez csak átmenet a kötelezően előírt határidőig.  Európában egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelő mikrochipet kell alkalmazni.

 A nyilvántartás szabályozásának hiánya miatt  nálunk a  gyártók, forgalmazók, a chipezést elrendelők  döntötték el, hogy milyen meglévő rendszerekbe regisztrálják, vagy regisztráltatják az általuk kibocsátott chipeket, illetve saját maguk hoztak létre  nyilvántartási rendszereket.  Ilyen körülmények között a chippel rendelkező kutyák, illetve a gazdák adatainak nyomon követése körülményes, sokszor szinte lehetetlen volt. Sok esetben maguk az állatorvosok sem tudták, hogy hol lehet keresgélni a chipszámok alapján. Az eddig alkalmazott kaotikus  rendszerben egy elveszett és megtalált kutya visszajuttatási esélyei meglehetősen rosszak voltak  és a közvéleményt sem tájékoztatta senki a chipek nyilvántartási helyeiről.

Ezt a hiányt pótolta a Magyar Állatorvosi Kamara, amikor létrehozta az egységes és országos internetes  chipnyilvántartást (petvetdata), mely kapcsolatban áll az európai chipkereső rendszerrel is. A probléma tehát megoldódott, a MÁOK központi adatbázisa könnyen hozzáférhető, bármelyik állatorvos az interneten keresztül tud oda chipszámot beregisztrálni, illetve adatot lekérdezni. A mikrochip beültetésével egyidőben a regisztrációt a tulajdonosnak kell kérnie  az állatorvostól! 

Tájékoztató jelleggel ismertetjük azokat a  regisztrációs rendszereket, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak, hiszen a korábban chipezett kutyák még bármelyikben szerepelhetnek. Egy talált kutya esetén sokszor az összeset  végig kell járnunk, hogy eredményt érjünk el. Felhívjuk a tulajdonosok figyelmét, hogy a 2007. előtt chipezett kutyák petvetdatába történő regisztrációját érdemes ellenőrizni, illetve pótlólag kérni az állatorvostól!  

Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK)  www.petvetdata.hu

Online adatbázis. 

Bárki ellenőrizheti a chip vagy útlevélszám alapján, hogy a kutyája szerepel-e a rendszerben. Ha nem, kérheti állatorvosát, hogy végezze el a regisztrációt!

Talált kutya esetében,  ha szerepel az adatbázisban, akkor az állatorvos hozzáfér a gazda adataihoz is.

Országos Állategészségügyi Intézet (OÁI)    Telefax: 460-6300/400
(Csak munkaidőben elérhető, adatokat csak faxon lehet lekérni. A válasz 1-2 nap alatt érkezik vissza.)

ANIVET Telefon: 383-8138
(Csak munkaidőben elérhető.  Az adatok azonnal lekérhetők.)

MEOE chipes kutyák jelenleg még  többnyire csak itt találhatók meg. Az adatok a tenyésztőig szerepelnek a nyilvántartásban.

IFTA    
A magyar oldalról nehéz adatot lekérni. Angolul tudóknak érdemesebb az anyaoldalon próbálkozni: www.globalanid.com

Külföldi chipek www.europetnet.com

A MÁOK is havi rendszerességgel megküldi ide a saját adatait, igy a  petvetdata-ra regisztrált magyar kutyák külföldről is megtalálhatók.

www.petvetdata.hu - Mi a PETVETDATA?

A Magyar Állatorvosi Kamara létrehozott egy online kisállat nyilvántartást, eredetileg az útleveles kutyák regisztrálására..  Mivel az országban ez az egyetlen online adatbázis, sok állatorvos nem csak az útleveles, hanem a gazdák által chipeztetett kutyák adatait is ide regisztrálta. Az adatbázisba  minden veszettségoltás beadására jogosult állatorvos be tud  lépni, online tud adatokat rögzíteni és módosítani,  és  a  teljes adatlapot is  le tudja olvasni. 

Azzal, hogy csak az állatorvosok férnek hozzá, biztosított az adatvédelem, de biztosított az is, hogy szükség esetén rövid időn beül információt kérjenek le, hisz ezt az állatorvos bármely internet kapcsolattal rendelkező számítógépről lekérdezheti a rendelési időn kívűl is.

Az Állatorvosi Kamara annak érdekében, hogy a petvetdata a lehető legteljesebb adatbázissá tudjon válni és az útleveles kutyákon kívül is lehetőleg minden chipezett kutya szerepeljen benne, 2006. októbertől  mindenki számára hozzáférhetővé tette az oldalt  egy szűkített információs megjelenéssel. Tehát ha bárki felkeresi a www.petvetdata.hu   internetes honlapot és ott a keresőbe beüti a saját kutyája chipszámát vagy útlevélszámát, ellenőrizni tudja, hogy a kutya szerepel-e ebben a nyilvántartásban. Amennyiben nem találja, úgy kérheti állatorvosát, hogy végezze el a regisztrációt.

A nyilvános adatok mindössze a kutya nevét, fajtáját és chipszámát tartalmazzák, ami elegendő arra, hogy tudjuk, hogy a keresett kutya szerepel a kisállat nyilvántartásban. A gazda adataihoz csak az állatorvos jogosult hozzáférni.

Veszettség oltás beadására jogosult állatorvos minden településen, vagy annak közelében található. A legtöbb helyen van a közelben ünnepnap és éjjel-nappal elérhető állatorvos is. Így elegendő egy talált kutyát elvinni a legközelebbi állatorvoshoz, aki le tudja olvasni a kutya chipszámát és egyben meg tudja nézni a tulajdonos elérhetőségét is. Nagyon fontos, hogy a tulajdonosok figyeljenek oda arra is, hogy élő telefonszám szerepeljen a nyilvántartásban, mert így az állatorvos egyetlen hívással haza tudja juttatni az elkóborolt ebet.

A petvetdata az a nyilvántartás, aminek adatait könnyen és folyamatosan frissen lehet tartani. Minden kutyát évente egy alkalommal védőoltásban részesítenek, így legalább akkor  lehetőség van rá, hogy az állatorvos az időközben bekövetkezett adatváltozásokat (tulajdonos változás, címváltozás, telefonszám változás) az ország bármely területén beírja.

2007. január 1-től a MEOE által törzskönyvezett és chipezett kutyák is egységesen bekerülnek az Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartásába, de csak a tenyésztő nevével, adataival. A tulajdonosoknak ebben az esetben is saját maguknak kell kérni az állatorvosnál, hogy az adatokat módosítsa és a tulajdonosi adatokat, telefonszámot rögzítse. 

 Az Állatorvosi Kamara titkárának tájékoztatása szerint a 2006.decemberben megtartott Kamarai közgyűlésen hozott határozat értelmében, a jövőben minden állatorvos tudni fog a MÁOK kisállat nyilvántartásáról, gyakorlati hasznáról  és annak fontosságáról, hogy a nyilvántartásba lehetőleg minden mikrochippel ellátott kutya bekerüljön. A közgyűlés új szabályzatot fogadott el az állatok mikrochipes megjelöléséről és annak regisztrációjáról is. Az állatorvosok a jövőben kötelesek lesznek  a petvetdata-ba  internetes úton beregisztrálni minden kedvtelésből tartott, chipezett állatot, a beültetést követő 10 napon belül, ha ahhoz a tulajdonos hozzájárul.  2008. január 1-től előírták, hogy minden veszettség oltás beadására, így chip beültetésre is jogosult  állatorvosi rendelőben internetes kapcsolatnak kell lennie. Tehát a jövőben nem lehet olyan település, ahol az online regisztrálásnak, vagy adatleolvasásnak  technikai akadályai lennének.

Mi a chip gyakorlati haszna és mi a teendőnk?

Azt hiszem az eddigiekből egyértelműen kiderült, hogy a  szokásos egyedi azonosításon túl kutyánk biztonsága is múlhat a chipen. Gondoljunk a szilveszteri petárdázáskor megrémült, menekülő kutyákra. Ebben az időszakban tömegesen vesznek el kutyák, akik közül sokan soha nem kerülnek vissza a családhoz. . De bárhol előfordulhat, hogy a rossz  kerítésen kibújik a kutya,  tüzelő szuka nyomába ered egy kan vagy bármi olyan váratlan élethelyzet, baleset,  amikor elveszítjük a szeretett állatot és időt,  pénzt nem kímélve keressük heteken, hónapokon át.

Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja mindez mivel jár, és azt sem, hogy mit élhet át a kutya:  csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések ? mindez megspórolható. Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutya a megtalálást követően  percek alatt visszajuttatható a gazdájához!

  A gazdátlanul kóborló kutyák közül sokat befognak és a Fővárosi Közterületfelügyelet Ebrendészeti Telepére (Illatos út), vagy más gyepmesteri telepekre, menhelyekre kerülnek. Ezeken a helyeken ma már mindenhol van chipleolvasó és  megfelelő regisztráció esetén gyorsan hazakerülhet a család kedvence.. A megtalálók is általában először az állatorvosokhoz fordulnak ahol szintén   azonnal a gazda nyomára akadhatnak a chip szám alapján. Sok esetben a gyakorlatlan gazdák azt sem tudják, hogy hová forduljanak, hol keressék elveszett kutyájukat. Az  Illatos úton nem egy  kutya tölti le a két hetet, holott látszik rajta, hogy jómódban élt, jól nevelt  gazdás kutya volt . Két hét után vagy elviszi valaki, vagy az altatás vár rá ? pedig valahol, valaki nagyon várja vissza, ám a megfelelő azonosító hiányában soha nem találnak egymásra.

A PETVETDATA  regisztrációja révén kutyánk külföldön is biztonságban van és akkor is ránk találhat, ha mégoly messze veszítettük is el egymást. 

Mi a kutyatulajdonos teendője? 

 - Amennyiben kutyánk rendelkezik mikrochippel nézzük meg a www.petvetdata.hu keresőjében, hogy szerepel-e a regisztrációban (csak a számokat kell beütni, a betű előjelet nem), és ha nem találjuk, minél előbb kérjük meg az állatorvosunkat, hogy vezesse be a nyilvántartásba. 

- Törzskönyvezett, chipes kutya esetében, az első állatorvosi látogatás alkalmával ellenőriztessük az állatorvossal, hogy a kutya tulajdonosi adatai is szerepelnek-e a nyilvántartásban hiszen már minden MEOE chipes kutya tenyésztői regisztrációval ott lesz, de a tulajdonosi adatokat nekünk kell felvitetnünk.

- Ne felejtsük el, hogy legalább az évente esedékes védőoltások alkalmával vezettessünk keresztül a nyilvántartáson minden változást, ami a tulajdonosra vonatkozik.

 - Nagyon fontos, hogy a regisztrációba a tulajdonos élő telefonszáma is felkerüljön!

A mikrochip nem egy olcsó mulatság és az árak állatorvosonként változnak. Érdemes körülnézni és érdeklődni a környékbeli állatorvosoknál az árakról a chip beültetés előtt. Mindamellett olcsóbb a chipezés árát megfizetni, mint egy elveszett kutyát keresni, vagy a sérült, balesetes kutyát kezeltetni.

 Reméljük ismertetőnk meggyőzte Önt , hogy kutyája biztonsága érdekében minél előbb lássa el őt ezzel a nagyon hasznos egyedi azonosítóval!
 
Híreink
 
Örökbefogadás
 
Hogyan segíthetsz?
 
Gazdát Keres
 
Inhalten auf Deutsch
 
Akiknek sikerült
 
Történeteink
 
Galéria
 

Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME